«Estic complint un somni de fa vint anys»

|

Susana Capó Raja (Sóller, 1975) és una aficionada a caminar, nedar i totes aquelles activitats que li permetin estar en contacte amb la natura. A partir d’aquesta setmana passarà a conduir, juntament amb el seu marit, Antoni Bernat Sastre, un vehicle de transport amb conductor (VTC).

- En què consisteix un VTC? Quins serveis podeu oferir?
- En tot moment és un transport privat. Va dirigit a tot tipus de client, i el nostre vehicle té una capacitat de fins a vuit persones. És un servei particular però que comença a tenir molt bona acollida, sobretot per recollir clients a restaurants o hotels, i que així ells no hagin d’agafar cap vehicle. La idea dels VTC sorgí sobretot arran de la manca de taxis en temporada alta i aviat es va popularitzar per tot. A Sóller també va arribar.

- Quants n’hi ha a la Vall d’aquesta modalitat? Des de quan s’han implantat?
- Que jo sàpiga ara mateix n’hi ha dos més. A Sóller aquest tipus de transport privat es posà en marxa a la passada temporada, en part per contrarestar la manca de taxis o de transport públic en els mesos de temporada més alta.

- Com és que vos plantejareu fer de conductora d’un VTC?
- Jo fa més de vint anys que tenia la il·lusió de poder treballar amb un taxi, però aconseguir una llicència a Sóller és pràcticament impossible i quan n’hi ha alguna de lliure pot arribar a costar 250.000€. Vaig patir una lesió al turmell i això me va fer decidir-me per intentar aconseguir una llicència per un VTC, que és una mica més econòmica. Ara el que tenc és molta il·lusió de començar i de poder dur endavant aquesta quimera de tants anys.

- Quines diferències hi ha entre els taxis de tota la vida i els VTC?
- D’entrada, els taxis convencionals tenen una aturada on esperen els clients i es regeixen per un ordre. Quan arriba el client, han d’agafar el primer de la cua. Es taxis tenen unes tarifes marcades i una normativa pròpia. Nosaltres també tenim unes tarifes, però que en ocasions es poden pactar amb el client, segons el servei que necessitin. Els VTC tenen com a condició que el servei s’ha de sol·licitar amb mitja hora d’antel·lació, és a dir, no pots aturar un VTC que vagi de buit pel carrer per contractar els seus serveis, l’has d’haver telefonat o contactat abans. També oferim un tracte més proper amb el client i podem tenir una cartera de clients propis, ja siguin particulars o empreses del sector de la restauració.

- Sou ara mateix la competència dels taxis?
- No ho crec, el tipus de clientel·la és diferent. Crec que som una altra opció també vàlida, i així el client pot escollir el que més necessita a cada moment.

- Per què vos poden telefonar?
- Nosaltres sempre podem fer un servei d’anar a cercar a l’aeroport, o també podem dur un grup de clients a voltar per l’Illa. No tenim restriccions. Som un sevei privat i nosaltres decidim si una feina podem o no fer-la, segons la nostra disponibilitat, o si la volem fer, en tot moment som nosaltres les qui decidim.

- Teniu una bona convivència amb la resta del transport públic?
- Aquests darrers anys a Sóller hi ha hagut problemes del servei de taxi per manca d’efectius. Realment no ens feim gaire nosa, la nostra clientel·la espera un tracte més personalitzat i és més exigent, nosaltres estam enfocats a un altre tipus de servei. Crec que podem conviure tots junts, hi ha demanda per tots i esper que feina per tots també.

- Què creis que necessita Sóller per equiparar-se a altres localitats en tema de transport públic?
- Sóller té un espai limitat al centre i no pot assolir tot el trànsit que circula i que de cada vegada augmenta més. El més ideal seria que es creassin aparcaments dissuasoris a les afores i després existís un bus llançadera per fer el recorregut pel centre. Però això seria un ideal i no crec que s’aaconsegueixi per ara...

- Quina és la vostra temporada de feina?
- Aproximadament des de Setmana Santa, fins a finals d’octubre. Ens nodrim principalment de fer serveis a hotels, restaurants o a cases de lloguer vacacional. Ara, el primer que hem de fer és aconseguir poc a poc fer una cartera de clients. La idea és poder fer feina tot l’any i intentar que la gent de Sóller també ens conegui per quan necessitin un nou places (una festa, un esdeveniment, excursions...)

-Com serà la vostra organització?
- El servei el farem entre en Toni i jo. Intentarem compaginar els horaris i a veure com ens va aquest primer estiu. El meu marit ja ha fet feina quatre temporades de taxista i sap una mica com va la cosa. Jo soc la ‘novata’, però amb molta il·lusió. He fet molts d’anys de dependenta a diferents establiments i no tenc experiència en el sector. Però amb ganes tot es supera i jo tenc moltes ganes.

- Què li diries al teu possible client?
- Que tenim un servei de 24 hores i que ens adaptam a totes les necessitats.

+ VIST